Med gode sko kommer du langt med individuelt tilpassede indlæg kommer du længere.
For nogle løbere er det ikke alene et spørgsmål om pronation eller ikke pronation, når det kommer til valg af løbesko.
Vores fødder er ikke symmetriske, vi kan have forskellige udfordringer med vores fødder, og kun sjældent skal du have den samme støtte til begge fødder.
Vores løbestil er som vores fingeraftryk – Den er unik
Jeg cykler til dagligt på arbejde. Hver dag møder jeg løbere på min vej. Jeg kan kende en konkurrenceløber fra en motionist. Jeg kan kende en nybegynder fra en erfaren løber. Løberens historik kan aflæses i løbestilen.
Med det blotte øje, kan jeg ofte se, hvor en løber har sin belastning, hvor en bevægelse stikker lidt ud, hvor en løs hånd kan give et træk i skulderen. En let vinkling af forfoden kan give et vrid i anklen, som strækker sig op af skinnebenet, sjældent vil løberen kunne mærke denne ubalance, men den kan ses og anes.
De fleste har en ubalance i kroppen – de færreste er symmetriske
De fleste af os har en ubalance i kroppen. Ofte er det en ubalance, vi lever fint med. Kroppen kan på forbløffende vis absorbere, hele eller restituere sig selv. Mange lever fint med visse ubalancer. Det er i det øjeblik, at disse ubalancer udsættes for større belastninger som f.eks løb kan være, at symptomer og siden skader opstår.
Selv små ubalancer forplanter sig til resten af kroppen. Et let vrid i forfoden kan forplante sig til et stræk og en belastning i dine hofter. En ubalance som opstår i dine fødder, kan udvikle symptomer andet steds. Det kan sætte sig i knæ, skinneben eller andre steder, hvor der bliver kompenseret for skævheden.
….Ubalancer er ikke nødvendigvis et problem, men kan vise sig, når du udsætter kroppen for større belastninge
Hvornår er symptomerne en egentlig skade?
Baseret på vores daglige oplevelser og dialoger oplever vi, at de fleste kan løbe ubesværet 2-3 gange om ugen, kun sjældent vil skader optræde ved denne mængde træning.
Når du løber mere end 15 km og hyppigere end 2-3 gange om ugen, så oplever vi en større skadesfrekvens. Det er her, at indlæg kan være en hjælp til at reducere belastning. Det er ved denne træningsmængde, at du oplever en belastning, der er større end det, som fødderne selv kan kompensere for. Denne grad af selvkompensering er meget forskellig fra løber til løber, fra atlet til atlet.
Vi kan hjælpe internationale topatleter – vi kan måske også hjælpe dig
På Indlægsklinikken hjælper vi hver dag atleter, hverdagsmotionister og andre der har udfordringer med fødderne. Vi har atleter på internationalt topniveau, som vi hjælper til at præstere bedre. Hos eliteudøvere hvor detaljerne gør en forskel, hvor millimeter afgør, om du opnår en placering, eller om det bliver ved forsøget.
For en eliteudøver handler det om at finde en balance mellem træning og restitution. Hvis du kan mindske belastning, kan du minimere skader, og du kan træne mere.
Gode sko kan tage dig lang – Indlæg tilpasset dine fødder og dine fødders belastning, tager dig længere.
Kontakt Indlægsklinikken hvis du har udfordringer med dine fødder, når du træner
Kontakt Indlægsklinikken for uforpligtende dialog, hvis du har udfordringer med dine fødder. Vi er eksperter (ortopædister), vi har indgående kendskab til fødder og fodtøj.